Витяжні зонти

Витяжні зонти в Івано-Франківську

Івано-Франківський завод ДЕНА виготовляє широкий спектр витяжного обладнання.

Без витяжних зонтів сьогодні неможливо уявити собі жодну сучасну кухню ресторану, кафе, їдальні чи іншого закладу громадського харчування.

Основним призначенням витяжок є видалення із приміщення запахів, пари й гарячого повітря, які виділяються у процесі приготування страв і роботи обладнання. Принцип роботи витяжного зонта простий: гаряче повітря проходить через жиростримувальні фільтри, розташовані у витяжці, де очищується від олії та відправляється у систему вентиляції.

Щоб правильно підібрати витяжний зонт, необхідно ознайомитися з їх видами й характерними особливостями. Існує кілька підходів до класифікації цього вентиляційного обладнання:

  • за місцем розташування бувають острівні й пристінні;
  • за рівнем фільтрації речовин — оснащені жировловлювачем і без нього;
  • за способом заміщення виведеного повітря — зонт може бути витяжним і припливно-витяжним;
  • матеріал виготовлення — нержавіюча сталь.

Побутовий витяжний зонт з мотором може використовуватися як для домашньої кухні, так і для гриля, барбекю. Професійний, або виробничий необхідний для закладів громадського харчування, де розміщується над мийкою і над плитами. Також такий прилад потрібний для пекарських печей, щоб видаляти вироблений ними жар.

Головне завдання, яке виконують витяжні зонти — підтримувати оптимальний мікроклімат приміщення, сприятливий для перебування у ньому людей, здійснювати тепловідвід і видаляти забруднене повітря.

Острівна витяжка

Кухонна острівна витяжка — це практична і функціональна техніка, яка використовується на кухнях з окремим кулінарним островом у плануванні. Такі моделі відносяться до преміум-класу і відрізняються стильним сучасним дизайном, який вписується в інтер’єр авторських кухонь.

Витяжка острівного типу: особливості та специфіка конструкції

Головна перевага цього масивного агрегату в тому, що немає обмеження в розмірах. Тому у проектувальників є можливість помістити всередину потужний мотор. Він забезпечить незрівнянний рівень вентиляції.

  • Острівні моделі фіксуються виключно до стелі, тому найзручніше їх буде розташувати в виносній робочій зоні посередині кухні;
  • В рідкісних випадках агрегати мають вертикальну форму, але іноді можна зустріти й витяжки, що передбачають їх монтаж в навісну стелю;
  • Подвійна острівна кухонна витяжка робиться для збільшення показників її продуктивності;
  • «Купол» витяжки може бути фіксованим або рухомим — останнє нововведення дозволяє опускати пристрій при значному забрудненні повітря (у мобільних моделях ця функція передбачена в автоматичному режимі);

Більшість агрегатів фільтрують повітря за принципом рециркуляції (це вимагає регулярної зміни вугільних фільтрів тонкого очищення, але немає необхідності в підведенні вентиляційного виходу).

Незважаючи на те, що це практичні прилади, при виборі острівної витяжки, потрібно звертати увагу не тільки на розміри й продуктивні сили, а й на функціонал. Для кожної конкретної кухні згодиться щось інше.

Пристінні витяжки

Призначені для установки над тепловим устаткуванням для уловлювання надлишкового тепла, вологи, продуктів згоряння, для покращення мікрокліматичних умов в робочій зоні гарячих цехів на підприємствах громадського харчування.

Такий тип витяжки легко встановлюється і добре виконує свої функції. Її особливість полягає в тому, що вона кріпиться прямо до стіни, розташовуючись при цьому над варильною поверхнею.

Основні види пристінних витяжок

Пристінні витяжки для кухні відповідно до конструктивних особливостей діляться на кілька груп:

  • плоскі —найбільш компактні;
  • камінні (купольні) — утворюють над варильною поверхнею своєрідний купол;
  • похилі.

Зазвичай пристінна витяжка похилого, купольного або плоского типу функціонує в режимі відведення. Вона підключається до вентиляційної шахти, в яку й потрапляє забруднене повітря. Спеціальний антиповоротний клапан не дозволяє йому знову потрапити на кухню.

Більшість моделей підтримує режим рециркуляції: вони втягують повітря, пропускають його через фільтри, захоплюючи забруднення, а потім повертають його в приміщення. Але фільтри, які необхідні для роботи цієї функції, як правило, потрібно купувати додатково.

Зонти виготовлені повністю з нержавіючої сталі, що надає їм відмінний зовнішній вигляд і покращує експлуатаційні характеристики.

 

 

Top